Legislatie europeana cu privire la amenzi

Iata ca de ce se temeau soferii din Romania pare sa devina in curand realitate, amenzile primite in circulatie in Uniunea Europeana te vor urmari si acasa. Lista tarilor cu care Romania va avea o baza comuna se extinde inclusiv in UK, Irlanda, Danemarca si Elvetia. Proiectul supus acum dezbaterii publice trebuie aprobat pana in 2017, dar se pare ca nu exista cale de intoarcere, avand in vedere ca este vorba despre aplicarea Directivei UE 2015/413.

Legislatie europeana cu privire la amenzile din tarile UE

Legislatia romaneasca prevede sanctionarea in afara tarii a soferilor pentru cateva incalacari severe a legislatiei rutiere: depasirea vitezei legale, pentru nefolosirea conform legii a centurii de siguranta – aveti mare grija ca exista tari unde este obligatorie dotarea cu centuri de siguranta pentru toate cele 5 locuri din masina – trecerea pe culoarea rosie a semaforului, conducerea in stare de ebrietate – legislatia difera de la stat la stat, in cazul motociclistilor se pedepseste lipsa castii de protectie, folosirea telefonului mobil in timpul sofatului.

Legat de ultima infractiune am inteles ca cineva a fost amendat in Ungaria pentru ca pasagerul din dreapta vorbea la telefon – mi se pare absurd, dar am vazut amenda – zic absurd pentru ca daca ai voie sa folosesti ca sofer aparatura hands free, atunci cum poate exista o tara care sa sanctioneze pasagerul din dreapta?

Mai pe scurt, pentru infractiunile enumerate mai sus, veti primi cu ajutorul politiei din Romamnia amenzile primite in tarile din Uniunea Europeana, la domiciliu. Cam aiurea, dar asta este – am vrut in Europa, primi si amenzile la pachet!