Permisul de conducere romanesc

Daca nu stiati, increpand cu 2013 permisul de conducere romanesc este facut dupa normele aprobate de Uniunea Europeana, fiind similar cu oricare alt permis de conducere din tarile UE. Cei care nu au un permis eliberat dupa anul 2013 nu trebuie sa-si faca probleme, ele sunt valabile pana la data expirarii, cand vor fi inlocuite cu varianta noua de permis de conducere european. Acestea sunt recunoascut in toate tarile membre UE, dar cele provizorii nu sunt recunoscute si deci nu se pot folosi in afara Romaniei. Ce mi se pare insa haios este termenul de implementarea acestui standard: anul 2033!

Permisul de conducere romanesc

Ce fac daca ma mut dintr-o tara in alata? Este recunoscut permisul de condere preschimbat intr-o tara UE? Daca permisul dumneavoastra a fost obtinut in Romania si l-ati preschimbat de exemplu in Germania dar acum va mutati in Belgia este ok, insa daca ati obtinut permisul de conducere intr-o alta tara ce nu face parte din UE, chiar daca intr-o alta tara a fost preschimbat administrativ, va trebui sa verificati daca acesta se schimba in mod automat sau nu.

Daca v-ati stabilit rezidenta in alta tara din Uniunea Europeana aveti obligatia sa va preschimbati si permisul auto! Daca insa nu vreti sa va preschimbati permisul de conducere si nu va aflati in Romania pentru a primi unul nou la expirarea celui vechi puteti opta la procura facuta la Consulatul Romaniei din tara unde va aflati, pe care o trimiteti prin posta mandatarului. Verificati la ambasada sau consulat ce acte trebuie sa trimiteti mandatarului pentru ca acesta sa poata ridica permisul dumneavoastra, sau rugati mandatarul sa se intereseze la politia din orasul unde aveti domiciliul.