Câți km de autostrada are Ungaria

Eu calatoresc destul de des prin Ungaria, majoritatea pe autostrada, asa ca pot sa va spun cu certitudine cum este situatia in tara vecina, legat nu doar de drumuri ci si de infrastructura, etc. Maghiarii au 1527 de kilometri finalizati de autostrada, care leaga Budapeste de marile capitale ale lumii in vest, sud si nord, iar la est se leaga de bucatelele din Romania. Practic daca pleci din capitala Ungariei poti ajunge la Sibiu sau la Targu Mures doar pe autostrada. Romanii au trecut abia anul aceste  de 1101 km de autostrada, desi aici sunt sigur ca au inclus si centura Bucurestiului.

Câți km de autostrada are Ungaria

Cand vine vorba de autostrazi in Europa, Romania se afla pe locul 20, in timp ce primele trei locuri sunt ocupate de Spania, Germania si Franta, care au 16, 12 si respectiv 11 mii de kilometri de autostrada. Practic suntem in prima jumatate a clasamentului, inaintea Bulgariei care are doar 807 km, doar ca la suprafata e mult sub noi, iar ungurii au dublu fata de bulgari. In mod cert Romai ava depasi prin 2030 Ungaria la kilometri de autostrada, dar la noi se munceste mai putin si se promite mai mult.

De ce nu are Roma ia autostrazi? Din cauza ca le facem mai scump ca toti vecinii nostri, dureaza mult pana se imparte spaga de la constructori, apoi platile catre acestia intarzie. Iar ei se fac ca muncesc, noi ca ii platim si intre timp ne stricam masinile pe strazile din Romania. Planuri sunt, ministri transporturilor promit mii de kilometri de autostrada, dar de exemplu intre Deva si Ligoj, pe A1 nu se poate circula de ani de zile, mergand bara la bara.

In momentul de fata Targu Mures este centrul tarii cand vine vorba de autostrazi. Cand se va putea merge de la Iasi pe A8, sau pe A7 catre capitala, o sa zic ca in sfarsit in Romania va fi mai bine ca in Ungaria, evident daca vorbim de autostrazi. Daca vom finaliza si A1 – Bucuresti – Sibiu, sa stiti ca vom merge de la Constanta la Timisoara si Arad, doar pe autostrada. Eu merg in Ungaria din 2010, deci tot astept de 14 ani sa nu mai fac peste 16 ore pe drum, pentru doar 1000 de kilometri parcursi. Pentru ca media vitezei mele nu trece de 60 Km/h, oricat as vrea.